The kitchen of princess
princess
Αν δεν σου προκάλεσε εγκαύματα τρίτου βαθμού, είσαι τυχερός..Αναρωτήθηκες ποτέ σου γιατί τα υγρά “βράζουν“; Η εύκολη απάντηση είναι πως θερμαίνοντας ένα υγρό, στο σημείο βρασμού του, πρώτα από αυτό διαφεύγουν τα αέρια που είναι παγιδευμένα μέσα του (τα αέρια έχουν μικρότερη διαλυτότητα συνήθως όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία του διαλύτη) και μετά φυσικά μέρος του υγρού περνάει στην αέρια φάση, δυο φαινόμενα που δημιουργούν τις υπέροχες μπουρμπουλήθρες του βρασμού! Για να υπάρξουν όμως αυτές οι φυσαλίδες, πρέπει να λάβει χώρα ένα φαινόμενο που ονομάζεται “πυρήνωση” (nucleation), το οποίο είναι βασικής σημασίας στον βρασμό, στην δημιουργία βροχής, στην δημιουργία κρυστάλλων και σε εκείνο το κόλπο με την παγωμένη μπύρα που γίνεται παγάκι μέσα στο μπουκάλι με το που την κουνήσεις. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται αρκετά συχνά σε φούρνους μικροκυμάτων, πιθανότατα λόγω του τρόπου θέρμανσης που επέρχεται από τα μικροκύματα. Για να το αποφύγεις, χρησιμοποίησε “συμβατικό” ζέσταμα ή πολύ απλά άσε το υγρό για να κρυώσει πριν το βγάλεις από τον φούρνο. Ποτέ μα ποτέ βγάζοντας ένα σκέυος από βρασμό δεν το κάνουμε με το ανοιχτό στόμιό του να κοιτάει κατά εμάς ή κατά άλλους.
© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα